Tuesday, August 6, 2024

Kripto para düzenlemesi TBMM'den geçerek yasalaştı: Yeni yasa hakkındaki tüm detaylar!

Bitcoin Fiyatında Son Durum Ne? Yine de bu durum flaş bir olaya dönüşebilir. Böylece hem herkesin kripto paraları daha rahat anlayabileceği bir seri oluşmuş olacak hem de ilerleyen zamanlarda bu konuya aktif olarak dahil olmak isteyenlerin neler yapması gerektiği konusunu netleştirmiş olacağız zira kripto paralar teknoloji camiasında bile hala niş bir kitleye ulaşıyor. Bu iki gücün birleşimini izlemek son derece ilginç olacak. Sony son dönemde artan kripto para ilgisine kayıtsız kalamadı ve iştiraki üzerinden aldığı Japon kripto para borsasını bu hafta resmen kendi bünyesinde işletmeye başladı. Dünya genelinde siber saldırı mı başladı? Ancak, Ukrayna savaşı sonrası Rus bankalarının SWIFT ödeme sisteminden çıkarılması nedeniyle kripto paralar ülkede giderek yaygınlaşmaya başladı. Bitcoin yorumcuları, kullanıcıları ve yatırımcıları, para biriminin geleceğinin parlak olması nedeniyle her zaman Bitcoin dolar işlem çiftinde yükseliş beklentisi içinde olmuşlardır. Kripto paralarda da yapılacak işlem aynıdır. 50 ve 200 günlük Hareketli Ortalamaların (MA) üzerinde kapanış yapmasına rağmen, lider kripto paranın fiyatı potansiyel bir geri dönüş modeli sergiliyor. OKX Racer,Moon veya Doom'u seçerek Bitcoin fiyatını tahmin etmenizi sağlayan bir Telegram mini uygulamasıdır. OKX RACER Nedir ? 8) Okx borsasının telegram botu.. 1 Bitcoin kaç Euro? Ödemeler, dolar, Euro cinsinden ve SWIFT üzerinden gerçekleştiği sürece yaptırımlara karşı savunmasızdır. Uluslararası ödemeler konusunun devlet ve iş dünyası için önemli bir sorun olduğunu belirten Nabiullina, "İş dünyası bir çıkış yolu buluyor, ancak vadeler uzarken maliyetler artıyor. Ödemeler dolar, avro cinsinden ve SWIFT üzerinden gerçekleştiği sürece yaptırımlara karşı savunmasız kalıyoruz. Bu nedenle, finansal mesajları iletmek için bağımsız kanallar üzerinden ulusal para birimleriyle yapılan ödemelere yönelik stratejik bir çizgiye geçiyoruz," şeklinde konuştu.

Yani taraflar sözleşmenin şartlarını ahlaka, kamu düzenine ve kişilik haklarına aykırı olmadığı sürece serbest şekilde düzenleyebilirler. Bunun gibi kanuni anlamda mutlak emredici şekilde düzenlenmeyen sözleşme türlerine kripto paralar konu edilebilir. Benzer şekilde kambiyo senetlerine özgü takipte para alacağı söz konudur ki kripto para hukuken para olmadığından bono, BTC USDT çek gibi senetlere konu edilemez. Bitcoin transferleri takip edilemez ve cüzdan sahiplerinin kimlikleri her zaman gizlidir. Ancak İş Kanunu düzenlemelerine bakıldığı zaman işçiye ücret olarak para ödenmesi gerektiğini görürüz. İster düşüş ister yükseliş trendinde olsun, Bitcoin'in neredeyse her zaman gelecekte yükselmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Sermaye Piyasa Kurulu'nun bu kapsamda adımlar atması yakın gelecekte muhtemelen olarak görülmüştür. Bitcoin hakkında herhangi bir hukuki düzenleme bulunmamakla beraber yakın gelecekte artan Bitcoin kullanımına bağlı olarak devletlerin, en azından kendi sınırları içerisinde kripto para birimleri konusunda bazı yasal düzenlemeler getirmesi beklenmektedir. Bitcoin Classic, ilk 8 ayında maksimum blok boyutunda bir megabayttan iki megabayta artış sağladı. Bitcoin yarılanması yaklaşık her dört yılda bir gerçekleşmekte ve Bitcoin madencilerine blok madenciliği için verilen ödüller yarıya indirilmektedir. İş Kanunu madde 32'de ise ücret "Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır" şeklinde tanımlanmıştır. Bitcoinde'de aracı yok, blockchain sayesinde 3. kişiler olmadan parayı bir noktadan bir noktaya göndermene yarıyor. Teknoloji ve internet dünyasının biraz uzağında duran kişiler yani son kullanıcılar için hala büyük bir soru işareti olan kripto para birimleri ve bu konunun önemli detaylarına farklı başlıklar altında değinmeye çalışacağız. Kripto para cismani bir varlığa sahip olmadığından bunların hukuken eşya olarak da nitelendirilmesi mümkün gözükmemektedir.

Yukarıda da izah ettiğimiz üzere kripto paralar hukuken para niteliğinde değildir. Sanal para ise yukarıda tanımlanan elektronik paranın bir çeşidini oluşturmakta olup Avrupa Merkez Bankası tarafından düzenlemesi olmayan onu geliştirenler tarafından çıkarılan ve kontrol edilen ve belli bir sanal çevre içinde kabul gören dijital para olarak tanımlanmaktadır(iv). Türk hukukun da sözleşme ile ilgili kabul edilen en temel prensip sözleşme serbestisi ilkesidir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, mevduat kabul etmeyen bankalar, portföy yönetim şirketleri ile müşteri arasında imzalanacak sözleşme çerçevesinde sunulmaktadır. Borçlunun hesabının bulunduğu bankaya bir haciz ihbarnamesi gönderildiğinde, banka yabancı mevduat hesabına bakar ve oradaki yabancı mevduat hesabına karşılık gelecek kadar TL bazında haciz uygulanır. Borçlunun borcu miktarında haciz işlemi uygulanır. Türkiye'deki yabancı kripto para borsalarında; borçlunun burada yatırımı olup olmadığının tespiti mümkün. Türkiye'deki yabancı kripto para borsasında; borçlunun yatırımın olup olmadığının tespiti mümkün olsa da yurtdışı kripto para borsalarında paranın tespitine ilişkin bir düzenleme olmamakla beraber bu konuda uluslararası işbirliği de yoktur. Bir 'sıfır güven' sistemini düşündüğümüzden, bu referans ödemenin gerçekten mevcut olup olmadığını doğrulamak için herkesin kendi defterine ait kendi kopyasına sahip olması yararlıdır. Liu, Trump'ın Bitcoin konferansındaki konuşmasına yönelik iyimserliğin hafta sonu zirveye ulaştığını ancak piyasada 'şimdilik yeni bir iyimserlik' olmadığını söylüyor. Bitcoin'in dolar için bir tehdit olmadığını savunan Trump, "Mevcut ABD hükümetinin tutumu gerçekten doları tehdit ediyor. Finansal geleceğimize yönelik tehlike kriptodan değil, Washington DC'den geliyor." diye konuştu. Bitcoin adreslerinin rastgele olarak doğru özel anahtarla eşleşmesi, BTC/USDT kriptografik güvenlik nedeniyle pratikte mümkün değildir ve bu nedenle Bitcoin madenciliği ile karşılaştırılabilir bir yöntem değildir. Bu nedenle kripto paraların mevzuatta yer alan ''para'' tanımına girmediğine dair görüşler vardır.

Huobi ayrıca en fazla türev alım satımı yapılan borsalar arasında Binance'ın ardından ikinci sırada yer alıyor. Dolayısıyla da bir sözleşmede karşı edim olarak Bitcoin veya herhangi bir kripto para yer alabilir. Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu 2018 yılında yapmış olduğu bir açıklama ile Bitcoin'in ve dolayısıyla diğer kripto paraların menkul kıymet olamayacağını belirtmiştir. MASAK'tan kripto güncellemesi Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, kripto varlık hizmet sağlayıcıları şüpheli işlem bildirimi rehberi ve formu ile "MASAK Online" sisteminde güncelleme yaptı. Bunlar arasında işlem hacmi en yüksek olanlar Paribu ve BTCTürk olarak görülüyor. MSN tarafından hazırlanan bir raporda, Hamas varlıklarının, kişisel zenginlik yaratmanın yanı sıra, genellikle hapisteki teröristlere veya ailelerine tazminat ödemek için kullanıldığı, ödemelerin üç yıla kadar hapis yatanlar için ayda 400 ABD Doları ile 30 yıl hapis yatanlar için ayda 3.400 ABD Doları arasında değiştiği belirtiliyor. Bu, Filistinlilerin yüzde 60'ının ayda 60 dolar olan uluslararası yoksulluk sınırının altında yaşadığı bir bölgede. Hazine Bakanı Janet L. Yellen o dönemde şöyle demişti: "ABD, aralarında çocuklar da bulunan israilli sivillere yönelik acımasız ve vicdansız katliamının ardından Hamas'ın finansörlerini ve kolaylaştırıcılarını hedef almak için hızlı ve kararlı bir eyleme geçiyor." "ABD Hazinesi'nin terör finansmanını etkili bir şekilde sekteye uğratma konusunda uzun bir geçmişi var ve biz de araçlarımızı Hamas'a karşı kullanmaktan çekinmeyeceğiz. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni ekonomi paketinde kripto para ve borsaya vergi getirileceğini açıkladı. Maliye Bakanlığı, Haziran 2018'de önerilen düzenlemelerin bir taslağını yayınladı. Bilindiği üzere kripto paralar herhangi bir ülkeye veya otoriteye tabi olmayan ''bağımsız'' bir niteliktedir. Ayrıca, bu işlemin herhangi bir ekonomik getirisi yoktur çünkü başarılı olma olasılığı çok düşüktür. Kriptografik güvenlik nedeniyle bu tür bir saldırının başarılı olma şansı çok düşüktür ve bu yüzden Bitcoin madenciliği gibi daha geleneksel yöntemler daha mantıklıdır.

Kripto paraların uluslararası ödemelerde kullanımı hakkında da açıklamalarda bulunan Nabiullina, "Duma, kripto paralarla deneysel olarak uluslararası ödemelere izin veren bir yasayı değerlendiriyor. Bu deneye ilişkin şartları bakanlıklar, kurumlar ve iş dünyasıyla görüşüyoruz ve bu tür ilk ödemelerin bu yılın sonuna kadar gerçekleşmesini bekliyoruz," dedi. Geçtiğimiz ay CNN, ABD Adalet Bakanlığı tarafından grubun kripto para birimi kullanımına ilişkin devam eden bir soruşturmanın, Bitcoin Borsası üç yıl önce Hamas'la bağlantılı bu tür birkaç hesaba el konulmasından kaynaklandığını bildirmişti. Dijital ruble ile ilgili çalışmaların sürdüğüne dikkat çeken Nabiullina, "Dijital rublenin, tamamen ücretsiz transferler ve işletmeler için çok düşük komisyonlar gibi insanlar için açık avantajları bulunuyor. Bu avantajlar sayesinde dijital rublenin 5 ila 7 yıl içinde hayatımızın alışılmış bir parçası olacağına inanıyoruz," dedi. 50 Cent, kripto para dolandırıcılarının kurbanı oldu; Hackerlar, ünlü rapçinin sosyal medya hesaplarını ele geçirerek dakikalar içinde milyonlarca dolarlık vurgun yaptı. Elektronik Para Açısından: Elektronik paralar 6493 sayılı Yasa kapsamında ele alınmıştır. Eşya Olması Açısından: Türk Medeni Kanunu eşya kavramını tanımlamamıştır. Menkul Kıymet Açısından: 6263 sayılı Kanun menkul kıymetleri tanımlar. Trump, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) "Bitcoin'i yok ettiğini" savunarak, "Göreve geldiğim ilk gün Gary Gensler'i kovacağım ve yeni bir SEC başkanı atayacağım." ifadelerini kullandı. Buna göre paylar, pay benzeri diğer kıymetler ile söz konusu paylara ilişkin depo sertifikaları, borçlanma araçları yahut menkul kıymet haline getirilmiş varlık ve gelirlere dayalı borçlanma araçları ile bu kıymetlere ilişkin depo sertifikaları menkul kıymettir. Avrupa'da, Haziran 2023 tarihli Kripto Varlık Piyasaları Düzenlemesi (Markets in Crypto Assets Regulation-MiCA), başlangıçta gerçek kripto varlıklarına yönelik niyetlerine rağmen, Bitcoin'i kendi başına düzenlemeden ve kısıtlamadan, kripto birimlerinin dolandırıcı nitelikli ihraççılarını ve satımcılarını, nihai olarak sabit paralara (stablecoins) ve hizmet sağlayıcılara odaklanarak engellemeyi amaçlıyordu. Kripto para düzenlemesi TBMM'den geçerek yasalaştı: Yeni yasa hakkındaki tüm detaylar! Kripto para düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Bu makaleyi değerlendiyse ve ayrıca Kripto Para Borsası hakkında daha fazla bilgi verilecek isterseniz, web sayfamızı ziyaret edin.

No comments:

Post a Comment

Жалоба может быть оставлена только в том случае, если срок зачисления денег уже прошел

Затем на этой панике от монет избавляются мелкие трейдеры и BTC падает еще сильнее. Технически уровень в 50% не является соотношением Фибон...